Artikel Pulchri Magazine Den Haag winter 2023/2024 Jacobien de Korte | Michael Toorop | Suzanne van der Borg | Viola Winokan

curator jacobiendekorte untouchable viola winokan

FULL CIRCLE

Michael Toorop:

De tentoonstelling Back to Venice van Jacobien de Korte is een logisch vervolg op haar deelname aan de Biennale Architettura 2023 in Venetië. Logisch, omdat Jacobien hiermee haar werk kan delen met degenen die haar gesteund hebben om naar de Biennale te gaan, maar tevens om het te kunnen tonen aan een breder publiek. Ook logisch omdat het thema van deze zes maanden durende tentoonstelling in Venetië 1 op 1 van toepassing is op Den Haag en de lage landen, namelijk de stijgende zeespiegel.
Jacobiens werk tijdens deze 18e Biennale Architettura werd tentoongesteld in het Palazzo Bembo en was een selectie uit haar serie Elevation. Deze serie reflecteert het leven boven de zeespiegel, maar heeft ook diepere lagen van betekenis, zoals het verheffen van mensen en de gevolgen van de rijzende zeespiegel.


De eervolle uitnodiging om deel te nemen kwam via Suzanne van der Borg, een Italiaans-Nederlandse tentoonstellingsmaker en curator, die werkt voor de European Cultural Centre (de organisator van de Time Space Existence expositie). Dit markeerde het begin van een intensieve samenwerking en een hechte band tussen Jacobien en Suzanne, die zelfs speciaal naar Nederland komt om de tentoonstelling Back to Venice te openen.

 

 

Het brengen van deze expositie naar Pulchri Studio in Den Haag is voor Jacobien een manier om een project volledig af te ronden en de cirkel rond le maken. Haar werk, dat raakvlakken heeft met architectuur, de omgeving en de natuur, toont ook haar groeiende betrokkenheid bij milieukwesties zoals het wassende water.
De curator van de tentoonstelling Back to Venice is Viola Winokan, een kunstadviseur, tentoonstellingsmaker en kunstenares zelf. Viola ziet de schoonheid in alledaagse dingen en zal dit perspectief gebruiken om een unieke selectie van Jacobiens werk samen te stellen.


Jacobien is afkomstig van de Veluwe met oorspronkelijke wortels op één van de Zeeuwse eilanden. Ze ging grafische vormgeving studeren aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam (de Willem de Kooning Academie) en begon vanuit haar persoonlijke gevoelens en ervaringen begrippen als vervreemding, eenzaamheid, mysterie en melancholie op een verstilde wijze te verbeelden. Dit zijn begrippen die voor veel mensen herkenbaar zijn. Door te streven naar een wederzijdse herkenbaarheid hoopt ze troost en begrip te bieden, alsook te vinden.


Door middel van fotografie heeft Jacobien een manier gevonden om zich uit te drukken en introversie om te zetten in verbinding.
Ze communiceert nu openlijk over haar werk en makkelijker over emoties, en dit heeft haar niet alleen als kunstenaar, maar ook als persoon gevormd. Hiermee is voor haar de cirkel weer rond.
Ze leerde met mensen te communiceren door samen te praten over haar werk. Zij aan zij met een onbekende toeschouwer filosoferen over gevoelens, over het werk en zijn of haar interpretatie daarvan werkt helend. Prettige bijkomstigheid was dat je elkaar niet direct hoeft aan te kijken, want het gaat a priori over het werk en daar kijk je dan naar.
Een ander omslagpunt voor Jacobien was het moment waarop ze een biografie moest schrijven voor één van haar eerste tentoonstellingen. Ze moest toen bewust stilstaan bij vragen zoals waarom maakt iemand kunst? Is het een vorm van narcisme of wil je iets vertellen? De film Pina, over het leven van choreografe en danseres Pina Bausch van regisseur Wim Wenders maakte een onuitwisbare indruk op haar. Ze was versteld over de impressie die het op haar maakte en wist toen meteen dat als je dit als kunstenaar kunt bereiken, je het mooiste doel hebt bereikt.
In 2015 verkocht Jacobien een werk aan een dame uit voormalig Joegoslavie.
Toen ze later met haar in gesprek raakte, vertelde de vrouw dat zij het werk had gekocht omdat het voor haar de ontheemding symboliseerde. Vanaf dat moment wist Jacobien het; voldoening gaat boven succes. Deze vrouw zorgde voor een klein beetje 'Pina’–gevoel bij Jacobien.
Dit soort ijkpunten heeft Jacobien van tijd tot tijd nodig. Terug naar de essentie, en dat gaat haar steeds beter af. Het afgelopen jaar was een druk jaar met onder andere de Biennale. Met deze tentoonstelling begint 2024 met een mooie afronding van haar recente projecten en gaat ze zich weer in alle rust voorbereiden op een nieuwe serie van intense en pakkende foto's.
Jacobien is weer deels woonachtig op de Veluwe omadat ze zo intens kan genieten van de regio, rust en ruimte. Het is daar goed toeven en werken, maar ze kan ook niet zonder de Randstad en woont ook in Den Haag.

 


De tentoonstelling Back to Venice wordt gehouden in de Voorhoutgalerie en duurt van 20 januari tot en met 20 februari 2024.

U bent van harte uitgenodigd om de reis van Jacobien te ontdekken en haar werk te ervaren in al zijn diepgang en schoonheid.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Stroom, Den Haag.

Michael Toorop

 

 

Suzanne van der Borg:

"In de 2023-editie van onze tentoonstelling Time Space Existence hadden we het genoegen om het werk te presenteren van fotograaf Jacobien de Korte, die in Palazzo Bembo haar fotografische serie Elevation exposeerde.

Haar werken voelen alsof de tijd in de ruimte even stilstaat, met architecturale objecten die net gevoel hebben dat ze niet verbonden zijn met de werkelijkheid, en bewoond worden door personages zonder identiteit. Het algemene gevoel houdt echter geen verband met angst of ongemak, maar integendeel met kalmte, evenwicht en spirituele vernetting.

De titel van de serie kan bezoekers in Venetië ertoe aanzetten na te denken over het fragile evenwicht van dit eiland en zijn lagune, bedreigd door klimaatverandering en de mondiale stigging van de zeespiegel. Een symbolische link met de stad, die betekenisvol is gebleken voor de bezoekers van de tentoonstelling.

De werken van Jacobien hebben bijgedragen aan het verrijken van de selectie van fotografen die dit jaar in Time Space Existence te zien zijn, en haar aanwezigheid in Venetië is een grote Inspiratiebron geweest voor jonge fotografen en amateurs die haar lezing 'Wat betekent het om de ruimte vast te leggen' bijwoonden.

We hebben onze samenwerking met Jacobien de Korte enorm gekoesterd en hopen de kans te krijgen haar prachtige kunst opnieuw in Venetië te presenteren."

 Suzanne van der Borg